Castanul porcesc (Aesculus hippocastanum)
Castanul porcesc este un arbore exotic de mărimea I, care are flori poligame, neregulate, albe, pătate cu roşu, grupate în panicule erecte şi multiflore, lungi până la 30 cm.
Florile sunt melifere şi apar în lunile mai-iunie, uneori aprilie.
Fructele sunt capsule cărnoase, globuloase de 5-6 cm diametru, la exterior au ţepi mari, conţin de regulă o sămânţă, rar 2-3. Seminţele au 1-3 cm în diametru, sunt turtit sferice, de culoare brună lucitor, cu o pată gălbuie la vârf, Se coc în august septembrie, uneori în octombrie, când cad de pe arbore.
Un arbore produce 50-60kg de castane. Acestea conţin foarte mult amidon, saponină, ulei comestibil, albumină şi tanin. Amidonul ce se extrage din castane serveşte la prepararea pastelor de culori şi la imprimarea ţesuturilor.
Saponina extrasă din castane se foloseşte în industria chimică la curăţitul stofelor. Castanele se pot folosi şi la fabricarea spirturilor şi uleiurilor tehnice. Se mai pot utiliza ca hrană pentru porci, oi, cai şi chiar pentru peşti dacă sunt măcinate în prealabil.
Miezul castanelor are valoare nutritivă mai mare ca a ghindelor. Scoarţa de castan tânăr conţine tanin (1,8%) şi poate fi folosită ca material colorant pentru colorarea în brun, negru sau galben.
Castanele se adună manual, după căderea lor şi se păstrează în straturi subţiri, în camere aerisite şi uscate.