|

Macesul (Rosa canina)

Macesul există cea 400 de specii spontane de măceş, toate fiind arbuşti. Creşte la marginea pădurilor cât şi în pădurile cu consistenţă redusă. Are florile roz-deschis sau albe, plăcut mirositoare, de 4-5 cm, câte 1-3, apar in iunie. Fructele, sunt roşii, elipsoidale, de 1,0-2,0 cm lungime şi 0,5-1,5 cm în diametru, cu 1-40 seminţe. Sunt comestibile, mai ales după primele geruri. O tufă de măceş produce 0,5-4,0 kg fructe. Fructele se coc la sfârşitul lui august şi in septembrie. Anual se recoltează 4000-5000 tone măceşe.

Măceşele de munte sunt mai mari şi mai bogate in vitamina C decât cele de la dealuri sau de la câmpie. Partea cărnoasă a fructului se utilizează in industria farmaceutică pentru extragerea vitaminei C şi ca infuzii diuretice. De asemenea. se utilizează în industria alimentară pentru prepararea magiunului, pastei de fructe, a jeleurilor, gemurilor şi lichiorurilor.

Din măceşele uscate se poale pregăti un vin foarte plăcut.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *