Fragul de padure (Fagus sylvatica)

Fragul de padure este o plantă ierboasă, perenă, înaltă de 5-20 (30) cm, cu o rozetă de frunze la bază. La noi este răspândit mai mult la munte.

Florile sunt de culoare albă, grupate pe pedunculi păroşi. Înfloreşte în lunile mai-iunie, uneori din nou toamna.

Fructele denumite fragi de pădure, sunt cărnoase, zemoase, dulci, de culoare roşie-închis sau deschis şi conţin numeroase seminţe mici. Partea cărnoasă este albă-gălbuie sau roz şi se coc în iunie-iulie. Fructele, frunzele şi rizomii sunt folosite în medicină.

Fiertura de frunze este indicată în combaterea diareii cronice, hemoragiilor interne şi catarului pulmonar. Rizomii sunt folosite sub formă de praf la vindecarea inflamaţiilor ficatului. Fructele proaspete sunt folosite la combaterea bolilor de rinichi, a gutei, reumatismului şi inflamaţiilor canalului urinar. Fructele proaspete au gust plăcut şi se folosesc la prepararea dulceţei, marmeladei, siropului, compotului, limonadei, şerbetului, sosului pentru dulciuri, lichiorului şi vinului.

Fructele conţin zaharuri, vitaminele C, A şi B, uleiuri eterice, acizi organici, având un gust aromat şi puţin acrişor, miros plăcut, caracteristic.

Au diametrul de 5-10 mm, lungimea de 12-15 mm şi greutatea de 0,5-1,8 g.

În afară de fragii de pădure, mai există şi fragii de câmp şi căpşunii, care sunt specii ce se cultivă, dând producţii de 10-15 ori mai mare decât cele spontane.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *