Agrisul (Ribes grossularia)

Agrisul este un arbust ce poate creşte până la 1,5 m înălţime. Florile sunt mici, verzui sau roşcate, hermafrodite, grupate câte 2-3. Fructul este globulos, ovoidal, sau alungit, de culoare verde, galbenă sau roşiatică, păros, cu nervuri. Coacerea are loc în iunie-iulie. Fructele au gust dulce, acrişor,aromat şi sunt comestibile.

Seminţele sunt negricioase. Fructul cântăreşte 1,5-3,0 g. În culturi bine îngrijite agrişul produce 3-5 kg fructe pe tulpină. Plantaţiile cu distanţa de plantare de 2×2 m (2500 exemplare/ha), produc 7-12 tone fructe/ha, iar cele mai dese (1,5×1,5 m, adică 4450 exemplare/ha) recolta este de 14-22 t/ha.

Fructele de agriş se consumă proaspete sau se pot prelucra în dulceţuri, marmelade, gemuri, paste, siropuri sau chiar vin.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *