Rascovii (Lactarius deliciosus)

January 25 2010   by Camelia |

Râşcovii au pălăria convexă şi apoi ca o pâlnie cu diametrul de 5,0—15,0 cm, cu marginile ondulate şi răsfrânte. Cuticula galben-portocalie cu zone concentrice roşii-brune sau verzui este puţin lipicioasă pe vreme umedă. Lamele decurente, fragile, portocalii devin verzui prin lovire.

Piciorul înalt de 2,0—6,0 cm şi gros de 1,0—2.0 cm, cilindric, plin şi apoi gol, are aceiaşi culoare cu pălăria şi alb în interior.

Carnea galben-roşietică devine verde prin rupere şi este moale, cu miros aromatic şi gust puţin amărui, conţine un latex roşu-portocaliu, care se înverzeşte în contact cu aerul.

Cresc în păduri de răşinoase şi de fag luminate, cât şi pe pajişti.

Apare vara-toamna. Comestibilă. În unele regiuni se consumă murată.

Topics: Ciuperci |

Tags: , , , , , , ,

Comments