Ciuperca de balegar (Agaricus campestris)

January 23 2010   by Camelia |

Ciuperca de balegar are pălăria globuloasă, emisferică şi cu marginile îndoite spre interior în tinereţe, iar apoi convex-plană cu diametrul de 3,0—13,0 cm,purtând pe margini resturile cortinei.

Cuticula este alburie, galben-rumeniu, uneori acoperită cu solzi fini, bruni şi uşor detaşabili de carnea pălăriei.

Lamele sunt libere şi dese, albe şi apoi rozii şi în cele din urmă brun-negricioase.

Piciorul înalt de 4,0—9,0 cm şi gros de 1,5—3,5 cm este alb, cu nuanţe cenuşii, plin, tare şi acoperit cu scuame sub inelul alb şi căzător.

Carnea albă, devine rozie sau brună prin rupere şi are miros şi gust plăcute de ciupercă. Creşte în grupuri pe pajişti, păşuni, grădini, locuri gunoite şi face obiectul culturilor în tinereţe se confundă cu buretele viperei.

Apare vara-toamna.

Comestibilă, foarte bună.

Se cultivă două varietăţi Agaricus campestris var. bispora şi Agaricus campestris var. hortensis.

Topics: Ciuperci |

Tags: , , , , , , ,

Comments