Sbarciogul (Morchella esculenta)
Sbârciogul are pălăria ovoidă sau conică, cu diametrul de 3,0 — 6,0 cm şi înălţimea de 3,0—8,0 cm, de culoare gălbuie sau roşcat brună, cu nuanţe mai deschise spre vârf, iar pe suprafaţă prezintă numeroase alveole adânci, neregulate şi sinuoase, căptuşite în interior de himeniu şi delimitate de creste sterile şi groase.
Pălăria este goală în interior, iar marginile acesteia sunt concrescute pe piciorul drept, cilindric şi îngroşat spre bază, neted sau vălurat, gol în interior, cu diametrul de 2,0—3,0 cm şi înălţimea de 3,0—5,0 cm, de culoare albicioasă sau galben deschis. Carnea este albă, casantă, fragedă, cu gust şi miros plăcut.
Creşte izolat sau în grupuri, pe terenurile nisipoase ale pădurilor luminate sau ale pajiştilor mai umbrite, în mustul zăpezii sau după ploile călduţe de primăvară. Este o ciupercă comestibilă, foarte bună.