Craitele (Amanita caesarea)

Crăiţele au pălăria la început globuloasă, apoi sferică, convexă, aproape plană, cu marginile striate şi diametrul de 7,0—13,0 cm. Cuticula netedă portocalie sau galben-aurie, se desprinde uşor de carne.

Lamele stat libere, de culoare galben-aurie. Piciorul înalt de 8,0—12,0 cm şi gros de 2,0—3,0 cm este galben-auriu, plin, cilindric, poartă un inel galben, ca un guler cu marginile iar spre baza este puţin îngroşat şi îmbrăcat, într-o volvă membranoasă albă, persistentă, cu marginile crestate şi libere.

Carnea este albă,gălbuie sub cuticulă, tare, cu gust şi miros plăcut. Este una dintre cele mai agreate ciuperci şi creşte izolat sau în grupuri, prin pădurile de foioase şi luminişurile din regiunile sudice şi vestice ale ţării.

Apare vara-toamna.

Comestibilă, foarte bună, considerată ca cea mai bună dintre ciuperci.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *