Cornul (Cornus mas)

Cornul (Cornus mas)

Cornul este răspândit in regiunile de câmpie şi deal, intrând în compunerea subarboretului pădurilor rărite de stejar. Este un arbust indigen (4-8m), ajungând uneori şi arbore de mărimea a III a (8-10 m). Tulpina este scurtă, coroana globuloasă, rară şi luminoasă. Scoarţa tulpinii crapă de timpuriu. Lăstăreşte şi drajonează destul de bine. Înfloreşte foarte de timpuriu, la sfârşitul iernii, cu mult înainte de înfrunzire.

Florile sunt mici, galbene, melifere, grupate câte 12-25 bucăţi, aşezate pe un peduncul scurt. Fructifică anual, începând de la vârsta de 5-9 ani. Fructele comestibile, cunoscute sub numele de coarne sunt drupe elipsoidale, de 12-15mm diametru şi 20 mm lungime, de culoare roşie-purpurie, cu carnea uşor astringentă şi acrişoară. Conţin un singur sâmbure.

Se coc începând de la sfârşitul lunii august până în septembrie. O tufă produce 3,5 kg fructe. Coarnele sunt comestibile, folosindu-se la prepararea marmeladei, dulceţei, gemului, sucului şi a altor produse dulci. Gustul lor este acrişor-astringent, foarte plăcut pentru a fi consumat, cu o aromă specifică. Din coarne se pot obţine vin şi lichior cu un gust plăcut, precum şi ţuică. Din coarnele uscate se prepară ceai împotriva diareii. Frunzele conţin tanin.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *