Afinul negru (Vaccinium myrtillus)
Afinul negru este unul dintre cei mai importanţi arbuşti fructiferi, din tară noastră. Creşte foarte ramificat, până la 0,5 m înălţime la munte în zona răşinoaselor. Florile sunt de culoare roz, solitare, pendente, aşezate la subsuoara frunzelor. Înfloreşte în lunile mai şi iunie. Frecvent suferă din cauza gerurilor târzii ce apar în timpul înfloririi.
Fructele, denumite afine sunt bace cărnoase, de culoare neagră-albăstruie, globuloase, de 6—10 mm diametru, acoperite cu o brumă ceroasă specifică. Au gust dulce-acrişor, plăcut, slab astringent, sunt comestibile şi se coc în iulie –august – septembrie. Recolta la hectar este de 250-350 kg.
Afinele se consumă în stare proaspătă, dar au şi o largă întrebuinţare Ia prepararea sucurilor naturale, siropurilor, dulceţei şi la colorarea vinurilor. în gospodări. Se utilizează la prepararea băuturii denumită afinată. Din afinele uscate se obţine un ceai indicat pentru combaterea dizenteriei şi a diareii. De asemenea, lujerii şi frunzele sunt utilizate Ia prepararea ceaiurilor. Din frunze se prepară un extract care are efecte asemănătoare cu ale insulinei, dezinfectând căile biliare.