|

Paducelul (Crataegus oxycantha)

Paducelul creşte ca arbust, în mod izolat, sau arbore de mărimea a Ill a. Fructele, sunt drupe false, cărnoase, de 5-15 cm diametru, 1-3 g in greutate, ovoide, roşii, cu un singur sâmbure. Se coc in septembrie – octombrie şi rămân mult timp pe ramuri.

Fructele au un gust astringent la coacere, care devine acrişor-plăcut după căderea brumei sau după îngheţ. O tufă de păducel produce 3—5 kg fructe.

Se consumă în stare proaspătă datorită bogăţiei lor în vitamina C folosindu-se şi la prepararea marmeladei, a ceaiurilor (indicate în tratarea bolilor de inimă şi aterosclerozei). Prin fermentarea fructelor se obţine un vin apreciat, iar prin distilare rezultă băuturi alcoolice.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *