Zmeurul (Rubus idaeus)
|

Zmeurul (Rubus idaeus)

Zmeurul este cel mai valoros arbust forestier producător de fructe. Creşte până la 2 metri înălţime si cuprinde cca. 400 de specii de arbuşti şi subarbuşi. La noi în ţară este răspândit în ţoale regiunile de munte în fondul forestier, şi în special in parchetele de răşinoase tăiate ras cu 2-3 ani în urmă. Îi plac solurile profunde, reavene.

Este un arbust cu flori mici, albe, grupate în raceme scurte. Zmeurul înfloreşte în lunile mai – iunie în 2-3 etape. Durata de înflorire este de 25-35 de zile. în unii ani, din cauza gerurilor târzii din perioada înfloririi recolta de zmeură este compromisă. Fructul (zmeura), este o polidrupă roşie, foarte rar galbenă, aromată, dulce, cu perişori.

Zmeura se coace de la sfârşitul lui iulie până în septembrie. Durata coacerii este de 30—40 de zile (în 2-3 etape), iar perioada de vârf de recoltare este 8—10 zile.
În fondul forestier se recoltează din zmeuriş natural între 100—250 kg/ha, ajungând pe porţiuni restrânse si in condiţii favorabile până la 400 kg/ha. Zmeura se consumă în stare proaspătă sau se conservă prin frig sau cu diverse substanţe. Ea găseşte o largă întrebuinţare şi în prepararea dulciurilor şi a produselor de cofetărie: siropuri, gemuri, jeleuri, marmelade etc. Din zmeură se poate produce din fermentare un vin aromat de bună calitate. în industria farmaceutică, zmeura este folosită la preparatele contra amigdalitei. anghinei, dizenteriei si diareii, iar din lujeri şi frunze se poate face un ceai foarte aromat. Datorită calităţilor sale, zmeura din flora spontană a fost recoltată în cantităţi din ce în ce mai mari în ultimii 15 ani.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *