Catina de gard (Lycium barbarum)

August 26 2010   by Camelia |

Catina de gard este un arbust exotic, de 1-3 m, sub formă de tufă, cu înrădăcinare trasantă şi tulpini la început drepte, spre vârf arcuit pendente, prevăzute cu spini proveniţi din transformarea lujerilor.
 

Lujeri lungi, flexibili, spinoşi, fistuloşi, cenuşii-albicioşi, cu numeroase lenticele. Muguri alterni, mici, câte 4-5 la un loc, cu baza
îngropată în scoarţă. Frunze alungit lanceolate, de 2-6 cm, relativ groase, verzi cenuşii, acute, cu marginea întreagă şi peţiol de 6-20 mm.
 

Flori bisexuate, de circa 1 cm, grupate câte 3-5 în axila frunzelor, purpurii-liliachii; înflorirea are loc tot timpul verii (iunie-septembrie).
Fructe – bace roşii-portocalii, 1.5 cm, cu gust dulceag, otrăvitoare.
Cătina de gard este originară din sud-estul Europei şi Asia vestică, la noi fiind cultivată şi sălbăticită în regiunea de câmpie şi colinară.
 

Este specie termofilă, rezistentă la geruri. Se adaptează la diferite soluri, preferând solurile bogate în substanţe azotate; creşte viguros şi pe soluri nisipoase. Drajonează abundent şi se poate butăşi.
 

Topics: Arbori si arbusti |

Tags: , ,

2 Responses to “Catina de gard (Lycium barbarum)”

  1. draq Says:
    February 20th, 2011 at 3:20 pm

    Fructele sunt otravitoare ??? Am inteles ca sunt “medicament”.

  2. razvan Says:
    August 9th, 2012 at 6:12 pm

    am citit bine ? ,fructele sunt otravitoare? eu stiam ca sunt foarte renumite pt proprietatile lor antioxidante si plus ul de vitamina c

Comments