Catalpa (Catalpa bignonioides)

August 29 2010   by Camelia |

Catalpa este un arbore exotic, de mărimea a III-a, cu tulpină scurtă, strâmbă.

Scoarţă subţire, netedă, cenuşie ce formează un ritidom solzos.

Coroana largă, rotunjită.

Lujeri viguroşi, netezi, verzi-măslinii, fin pubescenţi, cu măduvă albicioasă, largă.
Muguri verticilaţi câte trei sau opuşi, mici, bruni, glabri, cu 2-4 solzi desfăcuţi la vârf; cicatricea este mare, aproape rotundă.

Frunze mari, de 10-20 cm, cordate, acuminate, pe margine întregi, uneori cu 2 lobi laterali mici, pe faţă glabre, pe dos pubescente, cu miros neplăcut; peţiol de 9-16 cm.
Flori mari, de 5-6 cm, albe, în interior cu pete purpurii şi 2 dungi galbene; paniculul floral terminal are 15-20 cm şi apare în iunie-iulie.

Fructele sunt capsule silicviforme pendente, de 20-40 cm, cu pereţii subţiri; seminţele sunt numeroase, turtite, cu aripi laterale terminate la extremităţi cu smocuri de peri mătăsoşi.

Catalpa este originară din sud-estul Americii de Nord, la noi fiind introdusă ornamental. Reclamă un climat călduros, ferit de îngheţuri timpurii. Are temperament de lumină şi este rezistentă la poluare.

Topics: Arbori si arbusti |

Tags: ,

One Response to “Catalpa (Catalpa bignonioides)”

  1. Rochii de mireasa Says:
    September 13th, 2011 at 1:18 pm

    Si noi avem in gradina un Catalpa si ne bucuram de coroana sa rotunda cu frunze mari, sub forma de inima. Am avut doi, insa un Catalpa, din pacate, ni l-a rupt o zapada timpurie anul trecut.

Comments