Vinetica (Russula vesca)
Vineţica are pălăria convexă şi apoi plană şi adâncită la mijloc, cu diametrul de 4,0—9,0 cm, cu marginile răsucite şi puţin striate. Cuticula galben-rozie până la roşu-brună, cu nuanţe mai închise la centru, se desprinde uşor de carne, jupuindu-se în fâşii. Lamele aderente şi sfărâmicioase sunt albe sau galben-alburii.
Piciorul înalte de 2,0—5,0 cm şi gros de 1,5—2,5 cm, cilindric, uneori curbat, subţiat spre bază, casant şi plin este alb cu nuanţe cenuşii.
Carnea albă este tare, casantă, cu miros plăcut şi gust de miez de nucă. Creşte izolată sau în grupuri, în păduri de răşinoase şi de foioase, cât şi prin păşuni.
Apare vara-toamna. Este comestibilă, foarte bună, se poate consuma chiar crudă.
Topics: Ciuperci |
Tags: russula vesca, russulaceae, vinetica