Macesul (Rosa canina)

February 6 2010   by Camelia |

Macesul există cea 400 de specii spontane de măceş, toate fiind arbuşti. Creşte la marginea pădurilor cât şi în pădurile cu consistenţă redusă. Are florile roz-deschis sau albe, plăcut mirositoare, de 4-5 cm, câte 1-3, apar in iunie. Fructele, sunt roşii, elipsoidale, de 1,0-2,0 cm lungime şi 0,5-1,5 cm în diametru, cu 1-40 seminţe. Sunt comestibile, mai ales după primele geruri. O tufă de măceş produce 0,5-4,0 kg fructe. Fructele se coc la sfârşitul lui august şi in septembrie. Anual se recoltează 4000-5000 tone măceşe.

Măceşele de munte sunt mai mari şi mai bogate in vitamina C decât cele de la dealuri sau de la câmpie. Partea cărnoasă a fructului se utilizează in industria farmaceutică pentru extragerea vitaminei C şi ca infuzii diuretice. De asemenea. se utilizează în industria alimentară pentru prepararea magiunului, pastei de fructe, a jeleurilor, gemurilor şi lichiorurilor.

Din măceşele uscate se poale pregăti un vin foarte plăcut.

Topics: Arbori si arbusti, Plante medicinale |

Tags: , , , ,

One Response to “Macesul (Rosa canina)”

  1. rosa canina Says:
    March 5th, 2010 at 11:31 am

    […] canina Macesul (Rosa canina) | Lumea plantelor .::. Plante de …Macesul existÄ cea 400 de specii spontane de mÄceÅ, toate fiind arbuÅti. […]

Comments