Macesul (Rosa canina)
Macesul există cea 400 de specii spontane de măceş, toate fiind arbuşti. Creşte la marginea pădurilor cât şi în pădurile cu consistenţă redusă. Are florile roz-deschis sau albe, plăcut mirositoare, de 4-5 cm, câte 1-3, apar in iunie. Fructele, sunt roşii, elipsoidale, de 1,0-2,0 cm lungime şi 0,5-1,5 cm în diametru, cu 1-40 seminţe. Sunt comestibile, mai ales după primele geruri. O tufă de măceş produce 0,5-4,0 kg fructe. Fructele se coc la sfârşitul lui august şi in septembrie. Anual se recoltează 4000-5000 tone măceşe.
Măceşele de munte sunt mai mari şi mai bogate in vitamina C decât cele de la dealuri sau de la câmpie. Partea cărnoasă a fructului se utilizează in industria farmaceutică pentru extragerea vitaminei C şi ca infuzii diuretice. De asemenea. se utilizează în industria alimentară pentru prepararea magiunului, pastei de fructe, a jeleurilor, gemurilor şi lichiorurilor.
Din măceşele uscate se poale pregăti un vin foarte plăcut.
Topics: Arbori si arbusti, Plante medicinale |
Tags: fructe de padure, maces, macesul, Plante medicinale, rosa canina
March 5th, 2010 at 11:31 am
[…] canina Macesul (Rosa canina) | Lumea plantelor .::. Plante de …Macesul existÄ cea 400 de specii spontane de mÄceÅ, toate fiind arbuÅti. […]