Ghebele (Armillaria mellea)

January 24 2010   by Camelia |

Ghebele au pălăria emisferică, apoi convexă, aproape plană, cu diametrul de 4,0—12,0 cm, adâncită spre centru şi cu marginea striată. Cuticula se separă uşor de carne şi este galbenă până la galben-roşcată, mai închisă spre centru şi presărată cu solzi bruni sau negricioşi, dispuşi concentric.

Lamele sunt decurente, albe şi apoi galben-rozii. Piciorul înalt de 5,0—14,0 cm şi gros de 1,0—2,0 cm, plin galben sau galben-roşietic, cilindric sau curbat şi puţin îngroşat la bază poartă un inel alb, pătat cu galben, persistent.

Carnea albă şi fragedă are miros dulceag şi gust acrişor în stare crudă.

Creşte în grupuri de 5—15 (20) exemplare, pe cioatele de răşinoase, de fag şi alte specii, pe lemne putrede cât şi pe rădăcinile arborilor vii sau morţi.

Apare toamna. Comestibilă, foarte bună. În unele regiuni ale ţării se murează.

Topics: Ciuperci |

Tags: , , , , , ,

One Response to “Ghebele (Armillaria mellea)”

  1. armillaria mellea Says:
    March 5th, 2010 at 7:54 am

    […] mellea Ghebele (Armillaria mellea) | Lumea plantelor .::. Plante de …Ghebele au pÄlÄria emisfericÄ, apoi convexÄ, aproape planÄ, cu diametrul de […]

Comments