Frasinul comun (Fraxinus excelsior)

September 10 2010   by Camelia |

Frasinul comun este un arbore  indigen de mărimea I, depăşind uneori 35 m înălţime  şi 1 m diametru.
Înrădăcinarea este puternică, ramificată şi profundă, cu o reţea deasă  de rădăcini superficiale subţiri care usucă orizonturile superioare de sol.
Atunci când frasinul se cultivă în amestec intim cu stejarul, determină ca  acesta din urmă, la nivelul solului să fie copleşit de concurenţa  rădăcinilor de frasin.
Tulpina este  dreaptă, bine elagată în masiv, iar datorită tipului de ramificaţie, când pierde mugurele terminal, tulpina devine înfurcită.
Scoarţa este în tinereţe cenuşiu-verzuie  şi formează de timpuriu un  ritidom negricios, mărunt crăpat.
Lemn alb-gălbui, vărgat, cu inele anuale distincte, elastic, mătăsos, uneori mai roşcat spre interiorul tulpinii, cu multiple întrebuinţări.
Coroana este regulat ovoidă, rară, luminoasă, cu ramuri  şi lujeri ascendenţi.
Lujeri groşi, turtiţi în dreptul mugurilor, verzui-cenuşii, glabri; pe arborii bătrâni apar brachiblaste noduroase, curbate în sus.
Muguri negri mat, cei laterali opuşi sau imperfect opuşi, mai mici,  globuloşi, cel terminal mare, tetragonal şi intră în vegetaţie înaintea celor
laterali (expus la îngheţuri târzii).
Frunzele sunt imparipenat compuse,  de 30-40 cm, cu 9-15 foliole sesile, ovat-lanceolate, acuminate, mărunt serate, pe dos verzi deschis,  uneori păroase de-a lungul nervurii mediane.
Flori mici, negre-violacei, obişnuit poligame, lipsite de corolă  şi caliciu, grupate în panicule erecte la început, apoi pendente  şi apar înaintea înfrunzirii în aprilie din mugurii laterali.
Fructele sunt samare cenuşiu-gălbui, oblong lanceolate, de 2-4 cm, la vârf trunchiate sau emarginate, cu aripioara decurentă până la
bază. La 1 kg intră circa 16000 fructe. 
Maturaţia este anuală, prin septembrie-octombrie, iar fructele rămân pe arbore peste iarnă. Germinaţia este anevoioasă, motiv pentru care se
culeg în pârgă.
Maturitatea intervine la 35-40 ani la arborii crescuţi izolat, iar fructificaţiile sunt anuale şi abundente; puterea germinativă este de 80%.
Lăstăreşte puternic.

Topics: Arbori si arbusti |

Tags: , ,

Comments